ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ

Δελτία Τύπου

ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Ο.Α.Ε.Ε.  Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ


Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο
του  Σωματείου Συνταξιούχων Ο.Α.Ε.Ε.  Ν. Πιερίας

καλούν όλους τους συνταξιούχους - μέλη και φίλους του Σωματείου

την   Τετάρτη  2  Μαρτίου  2016
στην αίθουσα του κέντρου    ΕΛΙΑ
για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την Αποκριά (Τσικνοτετάρτη).
Φιλική συμμετοχή  Ζαζόπουλος - Καραθάνος

Για το Διοικητικό Συμβούλιο


      Ο Πρόεδρος                                              Ο Γενικός Γραμματέας

Κουτσής Δημήτριος                                           Τσαλός Αθανάσιος

--------------------------------------------

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τον Ελληνοιταλικό Σύλλογο από 4 έως 13 Μαρτίου 2016

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ
ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΙΤΑΛΙΑ
(ΒΕΝΕΤΙΑ-ΜΙΛΑΝΟ-ΠΑΒΙΑ-ΒΕΡΟΝΑ-ΜΠΟΛΟΝΙΑ)

Μία σπάνια και ενδιαφέρουσα περιήγηση στην πανέμορφη, το Μάρτιο, Βόρειο Ιταλία διοργανώνει ο Ελληνοιταλικός Σύλλογος Φιλίας και Συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, ο Ελληνοιταλικός Σύλλογος αναχωρεί την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 για την Ιταλία σε μια Προσκυνηματική εκδρομή στην ανακάλυψη της Ελλάδας και του Βυζαντίου στη Βόρειο Ιταλία.

Η Βενετία, το Μιλάνο, η Παβία, η Μπολόνια είναι πόλεις με μεγάλες και ιστορικές σχέσεις με την Ελλάδα, το Βυζάντιο και τον Ελληνισμό. Παράλληλα με την ιστορική σχέση είναι πόλεις που φιλοξένησαν χιλιάδες Έλληνες φοιτητές τις τελευταίες δεκαετίες, πολλοί εκ των οποίων έχουν παραμείνει στην Ιταλία και έχουν δημιουργήσει τις σύγχρονες Ελληνικές Κοινότητες της Ιταλίας.

Ακόμη στις ίδιες πόλεις έζησε ο μεγάλος Έλληνας Νικόλαος (Ugo) Φώσκολος διαπρέποντας τόσο ως ποιητής, λόγιος, διανοούμενος όσο και ως καθηγητής στην έδρα της Ρητορικής στο Πανεπιστήμιο της Παβίας, σε ένα από τα σημαντικότερα και παλαιότερα Πανεπιστήμια της Ιταλίας και της Ευρώπης. Ακολουθώντας λοιπόν και τα βήματα του Μεγάλου Έλληνα Νικολάου (Ugo) Φώσκολου, σε μία δεκαήμερη αποκαλυπτική επίσκεψη στην Ελλάδα και την Ελληνικότητα της Βορείου Ιταλίας (Βενετία-Μιλάνο-Παβία-Μπολόνια), ο Σύλλογος θα συνδυάσει και τις επαφές με Ελληνικά Ιδρύματα, φορείς και Συλλόγους (Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, Σύλλογος Ελλήνων Παβίας, Ορθόδοξη Εκκλησία της Ιταλίας κ.α.) .

Στη μοναδική αυτή δεκαήμερη προσκυνηματική επίσκεψη στη Βόρειο Ιταλία θα δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσουμε από κοντά τις ομορφιές, τις αρχαιότητες, την κουλτούρα, τα σημαντικά Πανεπιστήμια τους που φιλοξένησαν χιλιάδες Έλληνες φοιτητές και την Ελληνικότητα αυτών των περιοχών.

Η Βενετία, η Γαληνότατη Δημοκρατία, η πιο ερωτική πόλη της Ιταλίας με τεράστια ελληνική παρουσία από πολύ παλιά και με Ελληνική Κοινότητα που ιδρύθηκε το 1498(San Giorgio dei Greci-το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών σπουδών το Μουσείο του Ινστιτούτου, η Φλαγγίνεια Σχολή κ.α.),το Μιλάνο της Σκάλας και της μεγάλης επίσης παρουσίας των Ελλήνων, η Παβία, όπου ο Φώσκολος διετέλεσε καθηγητής στην έδρα της Ρητορικής και μαζί με τους Διονύσιο Σολωμό, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, τον Γεράσιμο Μαρκορά, τον Ανδρέα Κάλβο και πολλούς άλλους Έλληνες αποτέλεσαν την περίφημη ελληνική συντροφιά της Παβίας, που κατά την περίοδο 1808-1810 τραγουδούσαν τα βράδια ελληνικά τραγούδια στο σπίτι του Φώσκολου στην Παβία (ο Φώσκολος θεωρείται δάσκαλος του Σολωμού και του Κάλβου).

Επίσης, η εκδρομή περιλαμβάνει επίσκεψη σε όμορφα τουριστικά αξιοθέατα ,τις περίφημες Λίμνες της Βορείου Ιταλίας (Como-Garda-Maggiore), το Λουγκάνο της Ελβετίας, τη Βερόνα ,την Μπολόνια και άλλα σημαντικά και ενδιαφέροντα μέρη. Ακόμη στο Μιλάνο και στην Παβία φυλάσσονται τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Αμβροσίου και του Αγίου Αυγουστίνου, τα οποία θα προσκυνήσουμε.

Ακόμη, έχει προγραμματιστεί η παρακολούθηση της Όπερας «I DUE FOSCARI» του μεγάλου Ιταλού συνθέτη ’’G. VERDI’’ (1813-1901), βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Λόρδου Βύρωνα με πρωταγωνιστή το διάσημο Ισπανό ’’PLACIDO DOMINGO’’, στη Σκάλα του Μιλάνου.

Για όσους ενδιαφέρονται να είναι συνοδοιπόροι αυτής της επαφής με την Ελλάδα και το Βυζάντιο της Βορείου Ιταλίας μπορούν να απευθύνονται στον Πρόεδρο του Ελληνοϊταλικού Συλλόγου Νίκου Ευθυμιάδη στα τηλέφωνα 24410-75440/42896 και στο e-mail:nke@otenet.gr